2012. november 21., szerda

Garde többfelvonásos karbantartás - II. rész

Tegnap végeztünk az első fékek hibáival és a kipufogóval, ma nekikezdtünk a hátsó fékeknek. Szerencsére kb. egy éve raktuk össze a hátsó futót, úgyhogy a szétverődött fejű/belerohadt/mindkettő csavarokkal történő küzdelem az érdeklődés hiányában elmaradt :-) Viszont az "Így csináljuk" rovatot erősítendő leírom ide(bár kevesek számára jelent majd újdonságot), hogy hogyan szedjük le a szárazfutó( nem teljesen korrekt megnevezés, de elmegy) és az Š1203-as kisbusz(meg még valószínűleg számos általam ismeretlen jármű) fékdobját :

Szerszámok:

  • 2 db M8-as csavar, lehetőleg 8.8-as vagy nagyobb szakítószilárdságú
  • 13-as kulcs(ízlés/lehetőségek szerint dugó/csillag/villás)
Munka menete:
Kerékcsavarok meglazít, autó kiékel(kézifék használatát mellőzzük), autó megemel, kerék levesz, kényelmesebbek a keréken helyet is foglalhatnak :-). A fékdob rögzítő csavarjait kiteker, ha nem nyaltuk el a fejüket(vagy valaki előttünk még nem tette meg ezt) örülünk. A két M8-as csavart a fékdob megfelelő furataiba elkezdjük felváltva(ne feszüljön fel a dob) betekerni, míg igyekezetünket siker nem koronázza . Egy kép a témában :
Fékdob levétel
A dob levétel közben is szorult egy kicsit. Kiszereltük a fékszerkezetet, megmozgattuk az önbeállót, összeraktuk, kicsit jobb lett, de még mindig nem elég jó. A további nyomozás során kiderült, hogy a kézifékkötél akad meg ott, ahol bemegy a karosszériába... Mint kiderült azért mert nem ott kellene bemennie... Volt egy plusz luk, sikerült legutóbb azon keresztül betolni a kötelet. Visszajátszottam a megfelelő helyre, és megszűnt a gond.
El kellett indulnom, így a kerék felhelyezése már DGLPapira maradt, bevállalta a próbautat is. Hogy mennyire volt sikeres, az majd kiderül.

2 megjegyzés:

  1. ez az ízlésesen zöldített jármű (DGL-3) ez a piros?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a futómű-felújításkor a zöld festék volt bontva ;-) Meg a gazdájának tetszett is. Ezek szerint Egerben nem mentél mögötte(elég látványos, meg szerintem jól is néz ki, ahogy a motortartó kizöldell a hátfal alól).

      Törlés